Nalog za bezbedno ponašanje u saobraćaju

05.01.2015.

Nalog za bezbedno ponašanjeZa vreme praznika, kada se planiraju praznična slavlja, posebno je važno vozačima skrenuti pažnju na posledice vožnje pod uticajem alkohola. Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Agencija za bezbednost saobraćaja, Grad Beograd i JKP Parking servis pokrenuli su akciju pod nazivom „Nalog za bezbedno ponašanje u saobraćaju“.

U skladu s tim, na vozilima u centru Beograda ostavljani su flajeri koji podsećaju na doplatnu kartu JKP Parking servis Beograd, simulirajući kazne za parkiranje.

Budući da je vreme praznika vreme povećanog konzumiranja alkohola, ideja ove akcije je da se vozačima skrene pažnja na opasne posledice vožnje pod uticajem alkohola. Jer, nakon pet minuta od konzumiranja u krvi se nalazi dovoljna količina alkohola koja se može izmeriti. Alkohol različito utiče na žene i muškarce.

Pogrešna je pretpostavka da kofein može da pomogne da se alkohol eliminiše iz organizma i da se osoba brže otrezni. U eliminaciji alkohola ne pomažu ni kafa, ni hladan tuš, vežbanje, otvoren prozor u automobilu, niti bilo šta drugo osim vremena koje je organizmu potrebno da se alkohol razgradi i eliminiše iz organizma.

Tokom vožnje pod uticajem alkohola vreme reagovanja vozača je duže. Duže vreme reagovanja vozača znači duži zaustavni put vozila, što utiče na povećanje broja saobraćajnih nezgoda.

U poslednjih deset godina broj saobraćajnih nezgoda i stradalih lica zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola je u stalnom porastu, posebno u kategoriji mladih vozača. Samo u periodu od 2010. do 2013. godine zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola poginulo je 198 ljudi.

Po podacima MUP-a, svakodnevno je jedan od 100 vozača na ulicama pod dejstvom alkohola. U odnosu na ukupan broj poginulih učesnika u saobraćaju oko sedam procenata je poginulo zbog upravljanja vozilom pod uticajem alkohola.

U prvih 11 meseci 2014. godine alkohol je prepoznat kao osnovni uzrok saobraćajnih nezgoda u 2.448 nezgoda, što je za 13 odsto manje u odnosu na isti period 2013. godine.

Izvor: Agencija za bezbednost saobraćaja