Predstavljena nova generacija Ford Mondea

13.05.2015.

Novi Mondeo_1 Grand Motors, generalni uvoznik, distributer, prodavac i serviser putničkih i lakih komercijalnih vozila Ford, danas je u Beogradu novinarima i nekim od VIP kupaca zvanično predstavio novu generaciju modela Mondeo.

Novo „izdanje“ Mondea, osim blagim dizajnerskim osveženjima, pobuđuje veliko interesovanje i zbog brojnih inovativnih tehnologija koje je Ford primenio u ovom modelu – recimo, to su adaptivna LED svetla koja noćne vožnje čine lakšim, potom unapređen aktivan sistem pomoći pri parkiranju (automatsko paralelno parkiranje, isparkiravanje i uporedno parkiranje), sigurnosni pojasevi sa vazdušnim jastucima na zadnjim sedištima, kao i napredan SYNC sistem druge generacije.

Novi Mondeo_4Prvi u Evropi, u novom Mondeu Ford „lansira“ jedno od vrhunskih tehnoloških dostignuća: LED adaptivne farove koji koriste dnevno svetlo – oponašaju njegovu bistrinu pomoću posebnog sistema, prilagođavajući ugao svetala i njihov intenzitet kako bi se svetlost farova prilagodila okruženju. Ovaj sistem može da odabere jedan od sedam mogućnosti podešavanja u zavisnosti od brzine kojom se kreće automobil, uslova spoljnog svetla, ugla upravljanja, udaljenosti od vozila koja su na putu ispred i aktivacije brisača stakala.

Novi Mondeo_3Novu generaciju Mondea odlikuje i unapređena verzija aktivnog asistiranja pri parkiranju, sa funkcijom vertikalnog parkiranja, što omogućava vozačima da za parkiranje iskoriste i mala, ali ipak odgovarajuća mesta, da se vozilo kreće unazad bez korišćenja vozačevih ruku, kao i da se automobil parkira na mestima koja su paralelno uz put ili im je pristup ograničen drugim automobilima.

Unapređeno parkiranje je podržano i sistemom za isparkiravanje, koji, uz asistenciju vodiča na ekranu i audio upozorenje o preprekama koje se nalaze sa svih strana vozila, omogućava vozačima da bezbednije i lakše izađu sa parking mesta, ali i da lakše obave operacije bočnog parkiranja.

Novi Mondeo_2Ford Mondeo se oprema SYNC sistemom druge generacije koji vozačima omogućava da njime upravljaju koristeći jednostavne zvučne komande i ekran od osam inča u visokoj rezoluciji. Povezivanje je moguće uz pomoć Bluetooth konekcije, USB kabla i SD kartica. Brojne mogućnosti sistema ilustruju se, na primer, situacijom kada vozać želi da se doveze do najbližeg restorana: dovoljan je jednostavan pritisak na zvučno dugme i izgovor glasovne komande, poput “Gladan sam”, pa će sistem ponuditi listu restorana koji se nalaze u blizini, a Michelin vodič pomoći vozačima da se opredele za neki od ponuđenih ugostiteljskih objekata. Nakon toga sistem će, konekcijom putem telefona, sam „pozvati“ restoran i rezervisati sto.

Kontrola navigacije je takođe pojednostavljena. Umesto da izgovaraju adresu u fazama, korisnici mogu da izgovore celu adresu odjednom, kao i da selektuju muziku iz priključenog MP3 uređaja tako što pitaju SYNC 2 da pusti muziku određenog umetnika ili traženu numeru.

Novi Mondeo_5Mondeo je među prvim automobilima u Evropi koji će, kasnije tokom ove godine, biti opreman novim sigurnosnim pojasevima s inovativnom kombinacijom vazdušnog jastuka i klasične funkcije pojasa za vezivanje. Konstruisan je da umanji povrede glave, vrata i grudnog koša za putnike na zadnjim sedištima, a tamo najčešće sede deca i stariji putnici koji su podložniji povredama prilikom takvih nezgoda. U slučaju nesreće, pojas se rapidno širi kako bi raspršio (disperzovao) silinu udara i postigao čak do pet puta bolju zaštitu ugroženih putnika u poređenju sa klasičnim sigurnosnim pojasom.

Mondeo nove generacije se u Grand Motorsovoj i mreži ovlašćenih prodajno-servisnih parntera nudi po početnoj ceni od 21.930 vera (sa svim dažbinama), koliko košta verzija sa četvora vrata, Trend paketom opreme i 1,5-litarskim EcoBoost motorom sa 160 KS, „sparenim“ sa šetsotepenim ručnim menjačem. Isto vozilo, ali pokretano 1,6-litarskim turbo dizelom sa 115 KS, „staruje“ s cenom od 22.420 evra.

Izvor: Grand Motors PR