Prodaja Ford vozila u Srbiji u 2015. veća za 40 odsto

27.01.2016.

 

FordMondeo_Wagon

Ford Mondeo Wagon

U 2015. godini najveći uspeh od svih proizvođača koje zastupa Grand Motors ostvario je Ford, koji stiče sve veću popularnost i u Srbiji. O tome svedoče dobri prodajni rezultati: u prošloj godini, prema navodima uvoznika, prodavca i servisera Fordovih putničkih i lakih komercijalnih vozila, na našem tržištu je prodato 1.502 automobila te marke, što je za 40 odsto više u odnosu na 2014. Time je tržišni udeo marke Ford u Srbiji porastao na 6,87 procenata.

Tradicionalno, najviše kupaca odabralo je model Fiesta (621), koji je već godinama Fordov bestseler u Srbiji, ali i čitavoj Evropi, gde je, kako Ford tvrdi, već četiri godine zaredom najprodavaniji model u svom segmentu. Ovaj model je, po navodima Grand Motorsa, dostupan uz finansiranje bez skrivenih troškova i 0% kamate na pun iznos, a na period od pet godina. Ovakav aranžman je sveo ratu na samo 99 evra.

Drugi po popularnosti među Ford automobilima u Srbiji je Focus, sa 292 isporučena primerka, a veoma dobro se kotira i SUV model Kuga – sa 174 isporučene jedinice, što to vozilo čini jednim od najprodavanjih modela u kompaktnom SUV segmentu u Srbiji, sa tržišnim učešćem od 12 odsto.

Osim pomenutih modela, u Srbiji su u 2015. u prodaju uvedeni i Mondeo nove generacije, restilizovani C-MAX i sasvim nov Ford Courier, predstavnik lakog komercijalnog programa.

Inače, kada je reč o ponudi motora, višestruko nagrađivani EcoBoost je u Ford gami preuzeo potpuni primat u odnosu na klasične motore s atmosferskim ubrizgavanjem.

2015 Ford Edge

2015 Ford Edge

Pored tehnički vrlo modernih, snažnih i po potrošnji efikasnih EcoBoost motora, sigurnosne karakteristike i napredan multimedijalni SYNC sistem predstavljaju veoma važne razloge zbog kojih se kupci opredeljuju za Ford automobile. Uz to, Fiesta za 2016. dobija standardan Safety pack, koji, pored ESP uređaja i ABS-a sa EDB-om, uključuje prednje vazdušne jastuke, bočne vazdušne zavese i jastuk za kolena vozača.

Grand Motors je u Srbiji napravio značajan korak i u širenju Fordove prodajno- servisne mreže: od decembra 2015. novi prodajno-servisni partner je renomirana auto kuća Holliday iz Šapca.

U strateškim planovima Grand Motorsa za ovu godinu je ulaganje u prvi Ford Store u Srbiji, koji zapravo predstavlja novi koncept zastupanja i promocije Forda po najnovijim globalnim standardima te marke koji tek počinju da se primenjuju u Evropi. Srbija će, kako se navodi u saopštenju Grand Motorsa, biti među prvim državama na Starom kontinentu gde će biti pokrenut Ford Store.

Ford Mustang

Ford Mustang

Među novitetima koji iz Forda stižu u Srbiju izdvajaju se novi Mustang, Focus RS, Edge i Ranger. Šesta generacija legendarnog američkog sportskog modela Mustang u Srbiji je u ponudi u dve verzije – Fastback (kupe) i Convertible (kabriolet), sa snažnim i efikasnim motorima 2.3 EcoBoost od 319 KS i 5.0 V8 od 418 KS, a početna cena iznosi 43.720 evra, u dinarskoj protivvrednosti sa svim dažbinama.

Ford Focus RS

Ford Focus RS

Novi Focus RS dolazi sa 2.3 EcoBoost motorom od čak 350 KS i pogonom na svim točkovima. Jednako podoban za zabavu i drift na stazi, kao i za svakodnevnu vožnju, ovaj model ubrzava od 0 do 100 km/h za 4,7 sekundi i postiže maksimalnu brzinu od 266 km/h. Sve to je dostupno po ceni koja kreće od 37.990 evra.

Treći u nizu noviteta, model Edge, svrstava se u sve popularniji SUV segment koji iz godine u godinu beleži konstantan rast, što nagoveštava da će Edge imati lepu budućnost na evropskom, a verovatno i na srpskom tržištu.

Ništa manje interesantan neće biti ni novi Ranger, naslednik modela koji je protekle godine bio među najprodavanijim pick-up vozilima u Srbiji. Kod nas će prvi put biti predstavljen na ovogodišnjem, 5. DDOR BG CAR SHOW, koji se od 17. do 23. marta održava na Beogradskom sajmištu. Inače, Ranger je, sa osvojenih maksimalnih pet zvezdica na Euro NCAP testu, najsigurnije vozilo u klasi.

Izvor: Grand Motors PR