Novi Audi Q5 po početnoj ceni od 44.571 evro

02.02.2017.

Krajem januara počela je prodaja druge generacije modela Audi Q5. Imajući u vidu da je prva generacija godinama bila najprodavaniji SUV u svom segmentu, naslednik ima težak zadatak da održi vodeću poziciju na tržištu. Upečatljiv izgled, snažan pogon i savremena tehnologija trebalo bi da mu pomognu u ostvarenju tog cilja.

Q5_DRVAutomobil već izdaleka ostavlja jak utisak zahvaljujući opcionim Audi Matrix LED prednjim svetlima, a karakteristični si i dinamički migavci. Neizostavna je i kamera koja u okviru granica sistema uočava vozila ispred. Za nekoliko sekundi svetla se prilagode novoj situaciji i obezbeđuju optimalnu vidljivost. Prilično je markantna i prednja maska sa znakom Audi, kao i snažne horizontalne linije koje naglašavaju širinu i jačinu novog Audi Q5.

Pogon na sva četiri točka quattro sa ultra tehnologijom jedna je od uočljivih prednosti vozila. Kod svih modela sa četiri cilindra i konstantnim quattro pogonom, inteligentna tehnologija Q5 čini efikasnim, dinamičnim i sigurnim vozilom. Ako quattro pogon nije potreban, on se sam isključuje i pomaže vozaču pri uštedi goriva. Bez obzira na to, pogon na sva četiri točka uvek je dostupan.

Dodatni adaptivni vazdušni amortizeri prilagođavaju snagu amortizacije svakog točka u različitim situacijama tokom vožnje. Sve zavisi od terena, stila vožnje i odabranog Audi drive select režima, koji reaguje precizno, u milisekundama. Različiti nivoi visine dozvoljavaju izdizanje iznad bilo koje neravnine, a kontrola amortizera konstantno kompenzuje dodatnu težinu. Prekidačem u prtljažniku, karoserija automobila se može spustiti do 55 mm, kako bi se lakše stavljale stvari u gepek.

Audi Q5Agregati TFSI i TDI čine novi model Audi Q5 efikasnijim i znatno snažnijim. Motor sa četiri cilindra impresionira poboljšanim performansama. Osim toga, opcioni pogon na četiri točka quattro garantuje bolju reakciju vozila prilikom promene smera i ubrzavanja. Veću efikasnost pruža i novi start-stop-sistem za Audi Q5. Motor se isključuje pri prelasku poslednjih nekoliko metara vožnje. Na taj način štedi gorivo, a da se ne gubi na efikasnosti.

U ponudi su benzinski motor 2.0 TFSI quattro Stronic sa 252 KS i dizel motor 2.0 TDI quattro Stronic od 190 KS (od jeseni će u ponudi biti i 3.0 TDI quattro Tiptronic 286 KS).

Unutrašnjost novog modela Audi Q5 orijentisana je ka vozaču, a zahvaljujući povećanom međuosovinskom razmaku ostavlja puno prostora za individualnost. Putnici imaju razne mogućnosti izbora u enterijeru, od kvalitetnih materijala, poput fine Nappa kože, pa do izražajnog ambijentalnog osvetljenja i drugih detalja. Pored toga, Audi Q5 nudi elegantan ambijent sa serijskim akustičnim staklima i po želji prednjim sportskim masažnim sedištima.

Novi Audi Q5 ima povećano međuosovinsko razstojanje, veliki prostor i praktične mogućnosti za odlaganje i uklanjanje stvari. Prtljažnik se može prilagoditi potrebama serijskim rolo-poklopcem i opcionom podlogom. Nasloni zadnjih sedišta mogu se sklopiti pomoću posebnog tastera, čime  se zapremina prtljažnika praktično duplira. Opcioni sistem za daljinsko otključavanje prtljažnika olakšava utovar prtljaga, a ako su ruke zauzete, pokretom noge može se otvoriti prtljažnik i na taj način i teški koferi spakovati s lakoćom.

Q5_TFSI_INTVeliki, tanki 8.3 inčni kolor ekran opcionog MMI Navigation plus sistema ima odličnu preglednost i jednostavan koncept upravljanja. Navigacija, radio, telefon ili Audi connect – manji broj tsatera pruža veću funkcionalnost, brzo, intuitivno i, po želji, sa MMI touch može se upravljati i pomoću govora. Opcioni Audi smartphone interface integriše odabrane sadržaje mobilnog telefona sa vozilom, a ekran postaje displej smart telefona.

Opcioni Ambient Light paket pretvara unutrašnjost automobila u poseban svetlosni užitak. Dekorativne lajsne na instrument tabli su takođe osvetljene, a boje se mogu prilagoditi ličnom ukusu. Tu je i Bang & Olufsen Sound ozvučenje sa 19 zvučnika.

Cene Audija Q5, zavisno od motora i nivoa opreme, kreću se od 44.571 do 52.121 evro sa PDV-om (u dinarskoj protivvrednosti).

Izvor: PR Porsche SCG