Novi Fiat 500L

22.05.2017.

Nakon pet godina na automobilska tržišta stiže novi Fiat 500L. Najprostraniji od svih modela linije 500 sada ima još više tehnoloških sadržaja i bolje je povezan, a stiže u tri verzije: Urban, Cross i Wagon.

Prepoznatljivi stil modela Fiat 500 je još očigledniji u ovoj osavremenjenoj verziji, na kojoj je 40 odsto svih komponenata novo. Verzija je dizajnirana tako da naglasi pripadnost porodičnoj  liniji modela naglašavajući ključne karakteristike njegovog stila, dopunjen prostranošću i funkcionalnošću višenamenskog vozila. Vozilo poseduje selektor režima vožnje (Mode Selector) za izbor tri različita režima, zavisno od stila vožnje i uslova na putu: Normal, Traction+ i Gravity Control,a bez obzira na izbor, svako ima potrebu da bude povezan na mrežu, podeli uzbuđenja sa putovanja, komunicira, sluša omiljenu muziku i dobije najnovije informacije o saobraćaju i vremenu. Novi 500L nudi sve to i više od toga, sa rukama na volanu, a pogledom na put, koristeći sistem UconnectTM HD Live sa 7-inčnim dodirnim ekranom visoke revolucije, Apple Car Play integraciju i Android AutoTM podršku.

Verzija Cross daje novu dimenziju ličnosti modela 500L. Osim izbora režima vožnje, avanturistički karakter automobila naglašen je posebnom opremom, klirensom višim za 25 mm, kao i stilskim detaljima iza kojih se krije jedinstveni krosover izgled: novi dizajn branika, novi bočni štitnici i nove zaštitne ploče napred i pozadi. Cross je u društvu najautentičnijh gradskih verzija, Urban i Wagon, čija prostanost i prilagodljivost se podižu na najviše nivoe sa sedam potpuno podesivih sedišta. To nisu samo tri verzije, već i tri autentična identiteta, kreirana da zadovolje različite ljude i odgovore na različite potrebe. Sve tri verzije odlikuju se vrhunskim sigurnosnim funkcijama poput sistema automatskog kočenja (Autonomous City Brake), koji je u upotrebi u gradskoj vožnji, pri brzinama ispod 30 km/h, a poseduju i najveći prtljažnik u klasi. Unutrašnja konfiguracija je takođe krajnje fleksibilna, zahvaljujući čemu su korisnici u mogućnosti da ostvare do 1.500 unutrašnjih prilagođavanja. Ekskluzivni paketi, razvijeni ad hok, omogućavaju svakom korisniku da prilagodi svoj 500L naglašavajući njegov stil, povezivost udobnost i sigurnost. Modeli su u ponudi su sa benzinskim, TNG, metanskim i dizel motorima, snage do 120 KS, u spoju sa 5-stepenim ili 6-stepenim manuelnim ili Dualogic robotičkim, automatskim prenosom.

Novi 500L dizajniran je tako da naglasi pripadnost porodičnog liniji modela naglašavajući njegova ključna stilska svojstva. Stil eksterijera izražava sve upečatljive elemente koji su karakterisali ovaj model tokom čitave njegove istorije, a najočiglednija veza sa prošlošću ogleda se u setu sa „brkovima i znakom” na trapezoidnom prednjem delu, gornjim farovima sa hromiranim elementima, kružnog i dinamičnog izgleda i donjoj svetlosnoj grupi sa LED dnevnim svetlima, koja podsećaju na grafiku dve „nule” u oznaci 500. Sem toga, prednji branik u prepoznatljivoj trapezoidnoj izvedbi, sa hromiranom, ukrašenom trodimenzionalnom mrežom donje rešetke, daje ovom automobilu atraktivan i elegantan izgled. Svetla za maglu i vožnju unazad se nalaze u donjem delu branika. Ova promena je u većoj meri funkcionalne nego stilske prirode i poboljšava efektivnost različitih svetala. Novi 500L dostupan je u deset pastelnih ili metalik boja sa tri vrste krova: u boji karoserije, sjajno crni ili beli, ili mat crni. Ukupno, korisnici imaju izbor od čak 37 kombinacija boja. Boje u ponudi su plava Bellagio, narandžasta Sicilian, bronzana Donatello, bela Ice-Cream, žuta Sorrento, crna Cinema, siva Fashion, siva Maestro, zelena Tuscan i crvena Passion.

Enterijeri su takođe potpuno novi, počev od dizajna instrument-table. Opšti utisak je više haj-tek i još upečatljiviji, što demonstrira upadljivim znakom “500” na instrument tabli. Prostor za putnike generalno je udoban, pogodan, prilagodljiv i ispunjen svetlošću, sa obiljem pažljivo stilizovanih detalja i bogatstvom prepoznatljivih elemenata modela 500. Kombinuje kompletan set vrhunske opreme sa dizajnom inspirisanim klasičnim modelom 500. Prostor iza restilizovanog multi-funkcionalnog upravljača, sada sa dodatim hromiranim elementima, unapređenog je dizajna, sa dva okrugla merna instrumenta (brojač obrtaja i brzinomer) na obe strane 3,5-inčnog grafičkog displeja u boji. Odlična kombinacija upravljača i instrument-table poboljšava vidljivost instrumenata, što je dodatno unapređeno belim pozadinskim svetlom.  Vozač takođe ima na raspolaganju inovativni TFT digitalni displej u koloru, sa kompletnim paketom korisnih informacija. Sem toga, na novom modelu 500L primenjen je inovativni koncept sa staklima sa svih strana, kojim se poboljšava osećaj kontrole i olakšava parkiranje. Prostran stakleni krov, veličine 1,5 m2 čini prostor za putnike još svetlijim. Panoramski krov koji je dostupan u fiksnoj, ili izvedbi sa električnim otvaranjem. Ručica menjača je redizajnirana i postavljena višlje za bolju udobnost u vožnji, ukrašena logotipom „500″. Pop Star konfiguracija izražava mladu, funkcionalnu, praktičnu stranu modela, sa odgovarajućom instrument tablom u boji karoserije, sedištima sa crnom tkaninom, centralnim pojasom od teksasa i belim, vinilnim umecima ukrašenim sa logotipom „500”. Nivo komfora unutrašnje strane vrata poboljšan je naslonom za ruku od meke, crne tkanine. Instrument-tabla odgovara boji karoserije vozila.

Konfiguracija Lounge predstavlja savremenost i eleganciju: osim ekskluzivne instrument table sa UconnectTM HD Live info-zabavnim sistemom sa 7-inčnim dodirnim ekranom kao standardnim delom opreme i hromiranih elemenata, kupci su u mogućnosti da biraju između hladnijih i toplijih boja, u svim slučajevima sa tkaninom sa dvostrukim šavovima sa dijamantskim tkanjem i crnim, vinilnim naslonima za glavu i ruke. Instrument tabla je sa završnicom od tehničke tkanine koja odgovaraja boji sedišta.

Cross verzija izražava sportsku dušu i avanturistički duh ovog automobila:  7-inčni displej, crni enterijeri pogodni za svaku upotrebu, sedišta presvučena tkaninom i titanijum-vinil umeci sa logotipom “500”. Siva ili crna kožna sedišta su takođe dostupna kao dodatak za Urban i Wagon Lounge pakete, kao i na Cross verziji. Unutrašnji prostor je vodeći u klasi, zahvaljujući velikoj dužini odeljka za putnike. Kapacitet prtljažnika sa uspravljenim zadnjim sedištima je 455 litara kod verzija Urban i Cross, odnosno 638 litara na verziji Wagon (416 kod izvedbe sa sedam sedišta). Sa oborenim sedištima, kapacitet modela Urban i Cross povećava se na 1480 litara, odnosno na 1784 litre kod modela Wagon.

Verzija Cross predstavlja avanturističkiji karakter modela 500L. To je vozilo novim branicima i donjom zaštitnom pločom, novim, dvobojnim 17-inčnim felnama sa dijamantskom završnicom i specifičnom rešetkom hladnjaka. Klirens uvećan za 25 mm, kao i novi selektor režima rada predstavljaju standardan deo opreme. Okretanjem dugmeta na centralnoj konzoli, vozač ima mogućnost da bira između režima Normal, Traction+ i Gravity Control. Režim Normal je podrazumevani i pruža udobnu, bezbednu vožnju u redovnim uslovima. Režim Traction+, koji se može aktivirati na brzinama nižim od 30 km/h, pomaže prilikom pokretanja vozila na površinama klizavim usled prisustva snega, leda ili blata i omogućava optimalnu raspodelu obrtnog momenta preko prednje osovine, blokirajući točak koji se u manjoj meri oslanja na tlo i prenoseći obrtni moment na točak sa boljim oslanjanjem. Funkcija Gravity Control održava konstantnu brzinu prilikom kretanja niz strme padine, i može da se uključi kada je funkcija Traction+ aktivna. Izabrani režim se prikazuje na TFT ekranu.

Cross verzija nije jedina koja koristi prednosti važnih tehnoloških sadržaja. Kao prvo, tu je veoma korisna funkcija autonomnog kočenja u gradskoj vožnji (Autonomous City Brake). Ovaj sistem podrške u vožnji obuhvata laserski senzor koji se nalazi na vrhu vetrobrana, kako bi pratio poziciju vozila ispred. Prilikom kretanja pri brzinama ispod 30 km/h, sistem automatski koči novi 500L, u slučaju neizbežnosti potencijalnog sudara. Drugi ključni delovi opreme uključuju retrovizor za praćenje dece, koji omogućava praćenje putnika na zadnjim sedištima, LED dnevna i parkirna svetla, koja, osim što su elementi dizajna koji naglašavaju stil modela 500, omogućavaju i izvanrednu vidljivost. Sem električnog podešavanja i zagrevanja, bočni retrovizori mogu biti izvedeni i sa električnim preklapanjem i donjim svetlima, pomoću kojih se osvetljava prostor oko vozila u uslovima lošeg osvetljenja. Zadnja parkirna kamera je sa poboljšanom rezolucijom pri uslovima loše vidljivosti i aktivnim prikazom u vidu rešetke, radi pomoći pri parkiranju (u ponudi od poslednjeg tromesečja ove godine).

Model 500L Cross je 4,28 m dug, sa međuosovinskim rastojanjem od 2,61 m, širinom od 1,80 m i visinom od 1,68 m. Urbana duša modela 500L nalazi svoj izraz u verziji Urban, koja je dostupna u Pop Star i Lounge konfiguracijama. Ova verzija je u ponudi i kao Business konfiguracija, posebno namenjenja za profesionalce i poslovne korisnike. Model 500L Urban dugačak je 4,24 m, sa međuosovinskim rastojanjem od 2,61 m, širinom od 1,78 m i visinom od 1,66 m. Paket opreme Pop Star, koji je u ponudi u plavoj Bellagio boji, ima veliki spisak standardne opreme, uključujući, konkretno, ABS i ESP funkcije, 6 vazdušnih jastuka, upravljanje klimom, kontrolu vožnje, multifunkcionalni technoleather upravljač, bočne retrovizore sa električnim podešavanjem i zagrevanjem, 3,5-inčni TFT ekran u boji, Uconnect™ radio uređaj sa Bluetooth funkcijom i glasovnim upravljanjem, zadnje sedište deljivo u odnosu 60/40, i dnevna svetla. Verzija Lounge je sa različitim tapacirungom, maska instrument table je sa završnicom sa tehničkom tkaninom, sistem upravljanja klimom je automatski i dvozonski, dok su od standardnih funkcija prisutni fiksan stakleni krov, hromirani umeci, svetla za maglu, uređaj Uconnect™ HD Live sa 7-inčnim ekranom, 16-inčne alu-felne, senzori za kišu i sumrak i organizator prtljažnika. Verzija Wagon, koja je takođe dostupna u konfiguraciji sa sedam sedišta, predstavlja savršeno rešenje za kombinovanje prostranosti i raznovrsnosti sa upečatljivošću i karakterom stila modela 500. U ponudi su paketi opreme Popstar i Lounge. 500L Wagon je najkompaktnije vozilo sa sedam sedišta na tržištu: dugačko je 4,38 m. Posebno razvijeni ekskluzivni paketi na raspolaganju su za svaku verziju tako da omogućavaju unapređenje modela 500L kada je reč o stilu, povezivosti, udobnosti i bezbednosti, s tim da su cene niže, nego ako bi se svaka stavka kupovala posebno. To su paketi City, Comfort, Connect, Safety, Style i Style Plus.

Motori koji najviše odgovaraju posebnim potrebama kupaca izabrani su za različite identitete modela. Linija benzinskih motora obuhvata 1,4-litarski 16V motor, sa 95 KS, 1,4-litarski 16V TJet, koji isporučuje 120 KS, kao i 0,9-litarski TwinAir (nije u ponudi u Srbiji), od 105 KS. Liniju kompletiraju dvogorivi benzinski i TNG 1,4-litarski TJet motor, sa 120 KS, kao i dvogorivi benzinski i metanski 0,9-litarski TwinAir, sa 85 KS. Ponudu upotpunjjuju dva dizel motora: 1300 cc 16V MultiJet sa 95 KS, izveden sa Dualogic prenosom i 1600 cc 16V MultiJet sa 120 KS. Svi motori u skladu su sa Euro 6 standardima.