Održan E-mobiliti forum u okviru sajma energetike

06.10.2017.

Na koji način Sbija može da napravi korak napred u tehnološkom smislu, koji su to energetski, tehnološki i ekološki izazovi korišćenja električnih vozila, bile su samo neke od tema nedavno održanog E-mobility foruma?

– Korišćenje električnih vozila u direktnoj je vezi sa korišćenjem energenata. s obzirom na to da ona idu na struju, a da Ministarstvo energetike direktno nadležno za struju i bavi se proizvodnjom struje i poslovima vezanim za tu delatnost, onda je nama u interesu da to što više zaživi. Imamo obaveze za povećanje učešća obnovljivih izvora energije, a ovo je jedan od načina kako to može da se ostvari i zato podržavamo ovu inicijativu. U Ministarstvu rudarstva i energetike biće formirana radna grupa koja će se baviti ovim pitanjima. Udruženje i asocijacija su pokrenuli dve inicijative koje su za svaku pohvalu. Pravljenje studentske e formule je nastavak projekta koji je imao Mašinski fakultet, s tim što su ovde ujedinjena četiri univerziteta. Kada govorimo o super brzom punjenju elekrtričnih vozila, projekat je okupio izuzetno veliki broj radova  međunarodnih i domaćih stručnjaka i to je jedan od načina da još jednom pokažemo da novi razvoj kreira nove stručnjake, jer bez konkretnog posla ne možete dobijati dobre stručnjake. Ukoliko još uspe da ih zadrži da ostanu u Srbiji, to bi bilo savršeno – rekao na forumu prof. dr Miloš Banjac, pomoćnik ministra u Ministarstvu energetike i rudarstva.

prof. dr Miloš Banjac

Na Forumu su predstavljena dva projekta – CEE ChargeNET, koji obuhvata razvoj i izdradu brzih punjača nominanlih snaga od 11, 22, 50 i 150 kW u konzorcionom odnosu koji rade domaće firme. Prema rečima Ivana Vulovića, predednika NAEV-a (Nacionalna Asocijacija elektrićnih vozila) biće to prilika da se pruži šansa našem znanju, struci i nauci da pokažu da mogu da budu konkurentni. Drugi projekat je formiranje timova studenata iz četiri studentska centra u Srbiji Beograda, Niša, Novog Sada i Kragujevca, koji će raditi na razvoju i proizvodnji studentske e-formule sa ciljem učešća na evropskim studentskim takmičenjima.

Ivan Vulović, predsednik NAEV

Prisutnima na Forumu obratili su se, između ostalih, i prof.dr Vladimir Popović, državni sekretar, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnoloskog razvoja,  Simon Cretnik, regionalni direktor Siemens-a za e-mobility i profesor dr Slobodan Vukosavić.

Organizatori E-MOBILITY FORUMA 2017 bili su Nacionalna Asocijacija Električnih Vozila (NAEV) i Udruženje Inženjera Elektrotehnike Srbije (UDIES).