Proizveden 500.000-ti Fiat 500L

22.02.2018.

Sa proizvodne trake fabrike u Kragujevcu u Srbiji nedavno je sišao petstohiljaditi primerak modela FIAT 500L. Jubilarni automobil je FIAT 500L Cross sa Multijet motorom zapremine 1,6 litara i 120 konjskih snaga, u bi-kolore sicilijansko narandžastoj boji sa sjajnim crnim krovom. Novi rekord potvrđuje uspeh koji ovaj model beleži od svog predstavljanja na tržištu 2012. godine. Ovaj model ne samo da je najprodavaniji kod nas, već je u samom vrhu svoje kategorije u Evropi u poslednjih pet godina, a neprikosnoveni je lider na tržištima Italije i Španije. Posmatrajući 2017. godinu u celini, FIAT 500L dostigao je udeo na tržištu od oko 22 odsto u Evropi i više od 52 odsto u Italiji. Naglašavajući krosover prirodu ovog modela, automobili Cross i City Cross predstavljeni su prošle godine i doprineli su ovim odličnim rezultatima.

Rezultati prodaje u prvom mesecu 2018. godine čine se jednako pozitivnim. U Evropi je zabeležen porast od pet odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok je u Italiji tržišni udeo u ovoj kategoriji iznosio preko 50 odsto.

Nije slučajno da je novi rekord zabeležen u kragujevačkoj fabrici, koja je u potpunosti renovirana baš za potrebe proizvodnje modela Fiat 500L. Fabrika je otvorena u aprilu 2012. godine, nakon tri godine intenzivnih radova i milijardu evra investicija za nadogradnju infrastrukture, renoviranje objekata i proizvodnih kapaciteta, instalaciju najmodernije opreme i sistema za proizvodnju vozila. Danas, fabrika u Kragujevcu predstavlja jedan od najsavremenijih proizvodnih pogona u okviru FCA Grupacije širom sveta.