Beogradski auto sajam u znaku jubileja

15.03.2018.

Jedinstvena sajamska manifestacija, DDOR BG CAR SHOW 06 i 12. Međunarodni sajam motocikala MOTOPASSION,  najznačajniji godišnji događaj u sektoru auto i moto industrije u regionu ali i jugoistočnoj Evropi, održaće se od 22. do 28. marta 2018. godine. Čak 306 izlagača iz dvadesetak zemalja, predstaviće 34 automobilska brenda sa 41 premijerom ili sasvim novim modelom automobila, koje je vodeća svetska produkcija lansirala u proteklih godinu dana. Proizvođači lakih privrednih vozila predstaviće 10 renomiranih brendova sa 19 noviteta. Istovremeno, Motopassion će ugostiti 73 izlagača, koji će predstaviti 36 brendova motocikala, ATV i ostalih motornih vozila i bicikala, sa čak 41 novitetom. Sajmovi se održavaju na više od 41.000 m2 izložbenog prostora, a očekuje se oko 120.000 posetilaca.

Inače, ovogodišnji sajmovi automobila i motocikala održavaju se u znaku izuzetnog jubileja – 80. godišnjice Prvog međunarodnog salona automobila, održanog marta 1938. godine. Bila je to prva samostalna, specijalizovana sajamska manifestacija tek rođenog Beogradskog sajma, održana svega pola godine posle Prvog sajma iz septembra 1937.  Beogradski sajam je tako postao jedan od devet zvanično registrovanih salona automobila u Evropi, pa samim tim i jedna od metropola svetske automobilske industrije. Na tom Prvom Salonu automobila učestvovalo je 107 izlagača iz Amerike, Nemačke, Francuske, Engleske, Italije, Čehoslovačke, Austrije i Belgije, ali i nekoliko domaćih. Bilo je izloženo 375 vozila, od čega 158 putničkih, 65 teretnih, 10 autobusa, 18 šasija, 105 motocikala i bicikla, deset automobilskih motora, tri traktora i jedan motorni bager. Interesovanje izlagača bilo toliko da su svi štandovi i svi prostori još u polovini izgradnje bili izdati, pa je odbijeno čak 117 izlagača kojima nije mogao da bude obezbeđen prostor. Na sajmu je bila prisutna kompletna elita tadašnje svetske industrije automobila, a najveće interesovanje posetilaca privukli su modeli Opela, BMW-a, Harda, Fijata, Dodža, Ševroleta, Bjuika i Mercedes-Benca. Salon je posetilo oko 40.000 ljudi.

BG CAR SHOW 2016

Beogradski Salon automobila ima privilegiju da se održava neposredno posle elitnog Ženevskog salona automobila, što mu daje posebnu draž ali i odgovornost u vezi sa “nasleđivanjem” vrhunskih ekskluziviteta. Svi najrenomiraniji svetski proizvođači automobila i lakih privrednih vozila, koji posluju na domaćem tržištu, naći će se u šest hala Beogradskog sajma. Premium brendove će sa svojom aktuelnom ponudom, specijalno za ovu priliku u hali 3, predvoditi Mercedes, BMW, Audi i Britiš Motors (Land Rover i Jaguar). Veliki je broj onih koji na sajam “dolaze” sa brojnim premijerama i novitetima različitih kategorija, koje bi po brojnosti (čak 41 među putničkim automobilima) mogle ovaj sajam uvrstiti među najuspešnije u dosadašnjoj istoriji.

Tako će Mercedes-Benz premijerno predstaviti modele X-Klasse; Audi modele A7 i A8; BMW X2 i X3; Citroen modele C4 Cactus, C3 Aircross i C-Elysee; Ford Fiestu i EcoSport; Volvo XC40 i XC60; Volkswagen T-Roc, Arteon i Polo; novi touran; Toyota Yaris i Land Cruiser; Škoda model Karoq; Alfa Romeo Stelvio QV; Dacia Duster; Subaru XV; Honda Civic Type R; Hyundai i30 N i Konu; Infiniti Q50; Jaguar E-Pace; JEEP Wrangler; KIA Stinger i Stonic; Land Rover Range Rover Velar i Range Rover Sport; Mazda CX-5; Mitsubishi Eclipse Cross; Lada modele Vesta SW i Vesta SW Cross; Opel Insignia Countri Tourer i Grandland X; Peugeot model 5008; Seat model Arona, SSangyong Rexton i Tivoli XLV.

Oni koji izlažu na Salonu motocikala – Motopassion, dočekaće posetioce u halama 7, 8 i 9. Uz već tradicionalno prisutne svetske motociklističke “veličine” poput BMW-a, Harley Davidsona, Honde, Yamahe, Suzukija, SYM-a, Ducatia, Kawasakia, KYMCO ili marke iz PIAGGIO grupe, po prvi put će nastupiti Indijanmotorsajkl i E-skuteri. Motopassion će imati čak 41 premijeru ili novitet u kategorijama motocikala, skutera, kvadova i bicikala. Tako legendarni Harley-Davidson predstavlja model Softail Fat Boy 114; Ducati predstavlja modele Panigale V4 S, Scarambler 1100 / 1100 Sport, Multistrada 1260 S / Pikes Peak i Monster 821; Yamaha TMAX DX, MT-09 Tracer GT, MT-07 i X-MAX400 /X-MAX 300; Kawasaki Z900RS i Z1000SX; Suzuki GSX-R 1000 R ABS – L8, BURGMAN 400 ABS – L8 i V-STROM 250, ABS – L8; BMW K 1600 B i G 310 GS; Honda model Africa Twin Adventure Sports CRF 1000 T2; Daytona Motors model DY50 RS; KYMCO AK 550; Longjia Scrambler 125; BRP CAN-AM Maverick X rc Turbo R i Outlander Max 1000 XT-P ABS; Motogrini e:motion 2048; CF Moto C Force 850, Z Force 1000 i MT 650; E-Prime Effecto; Indian Motorcycle Scout Sixty, Scout Bobber, Cheif Dark Horse i Roadmaster Classic; NIU NIU N1 Civic i NIU M1; Vespa GTS 300 Super i Primavera 50; SYM CRUiSYM 300i; Super Soco TC; Piaggio Medley 150 i Beverly 350; Stels 850G-PE Guepard Pro Trophy EPS; Peda Pro-xt 125.

Detalj sa konferencije za štampu

Posebna pažnja na Motopassionu biće poklonjena električnim vozilima, motociklima i biciklima, kojima će biti posvećena specijalna “zelena zona” u hali 7, ali i jedan novitet – poligon ispred “moto-hala” namenjen za prezentaciju mogućnosti i prednosti e-vozila ali i za edukaciju o bezbednoj vožnji motocikala.

Domaćoj javnosti i potencijalnim kupcima predstaviće se i kompletna ponuda u segmentu lakih privrednih vozila svih svetskih proizvođača koji posluju na domaćem tržištu. U ovom segmentu najavljeno je dvadesetak premijera. Tu će biti i prateća automobilska industrija, koja će se predstaviti bogatom ponudom rezervnih delova, derivata naftne industrije, auto-galanterije i kozmetike, tuning opreme i naročito sadržajnom izložbom garažno-servisne opreme. Podrazumeva se da su na spisku najviđenijih sajamskih učesnika i finansijske institucije i osiguravajuća društva, strukovne organizacije, klubovi, udruženja i specijalizovani mediji, koji treba da olakšaju ili razreše svaku nedomicu kupca u vezi sa izborom. To se posebno odnosi na banke, lizing i osiguravajuće kompanije, koje u saradnji sa prodavcima i distributerima pripremaju povoljne sajamske finansijske konstrukcije, kako bi kupac za isti novac dobio što povoljnije uslove kreditiranja, povlastice u dodatnoj opremi vozila, produženoj garanciji i uslovima servisiranja.

Poseban sajamski poklon vernim posetiocima je Family Day, 27. marta, kada će biti omogućena porodična poseta sajmovima automobila i motocikala po privilegovanoj ceni ulaznice za celu porodicu. Radno vreme sajmova biće od 10 do 20 časova. Pojedinačna ulaznica koštaće 300 dinara, grupna 200, grupna za đake i studente 150. Ulaznica za Family Day 27. marta (roditelji sa decom do 16 godina) – 500 dinara. Parking se plaća 100 dinara po započetom satu.