Poštanska marka Beogradskog sajma

14.03.2018.

Povodom izuzetnog jubileja – 80-te godišnjice Prvog međunarodnog salona automobila, prve samostalne, specijalizovane sajamske manifestacije tek rođenog Beogradskog sajma, održane od 5. do 15. marta 1938. godine – najveća sajamska kompanija u Srbiji i regionu izdala je personalizovanu poštansku marku u ograničenom tiražu.

Ovaj filatelistički raritet podseća na istorijske dimenzije i kontinuitet ne samo beogradskog Sajma automobila, nego i sajamske, auto-moto i prateće industrije u Beogradu ali i na širem evropskom prostoru.

Prvi međunarodni sajam automobila bio je jedan od devet zvanično registrovanih salona automobila u tadašnjoj Evropi, samim tim i jedan od epicentara svetske automobilske industrije. Učestvovalo je 107 izlagača iz SAD, Nemačke, Francuske, Velike Britanije, Italije, Čehoslovačke, Austrije i Belgije, ali i nekoliko domaćih. Bilo je izloženo 375 vozila – 158 putničkih, 65 teretnih, 10 autobusa, 18 šasija, 105 motocikala i bicikla, deset automobilskih motora, tri traktora i jedan motorni bager. Zbog nedostatka izložbenog prostora, odbijeno je čak 117 izlagača.

Osamdeset godina kasnije, sajmovi automobila DDOR BG Car Show 06 i motocikala 12. Motopassion, kao jedinstven i najznačajniji ovogodišnji regionalni događaj u auto i moto industriji, koji se održava od 22. do 28. marta 2018, okupljaju 306 izlagača automobilskih brendova iz dvadesetak zemalja, desetak proizvođači lakih privrednih vozila, kao i 73 izlagača motocikala, ATV i ostalih motornih vozila i bicikala.

Izdavanje prigodnih poštanskih maraka povodom značajnih datuma i jubileja takođe je deo tradicije Beogradskog sajma.