Beograd i ovog marta prestonica automobilskog sveta

08.03.2019.

Na Beogradskom sajmu, od 22. do 31. marta, biće održane već tradicionalne manifestacije – Međunarodni salon automobila (54. po službenoj statistici) i Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme Motopassion (13. po redu).

Pod motom “U retrovizoru”, i ovogodišnje izdanje Salona automobila trebalo bi da bude najveći auto-moto događaj u tom trenutku u ovom delu Evrope. Kao jedna od samo 15 ovakvih sajamskih manifestacija u čitavom svetu u ovogodišnjem kalendaru OICA, međunarodne organizacije proizvođača motornih vozila, beogradskom Salonu pripada atraktivno mesto – između legendarnog Ženevskog salona i onog u Seulu, jedne od prestonica svetske atomobilske industrije.

U halama 1, 1A, 2, 3, 3A, 4 i 5 Beogradskog sajma trebalo bi da se pojavi više od 400 direktnih i indirektnih izlagača iz tridesetak država, a neće izostati ni proizvođači, uvoznici, predstavnici ili distributeri svih automobilskih brendova koji posluju na našem tržištu.

Pred posetiocima će se naći aktuelna ponuda automobilske i prateće industrije, lakih dostavnih vozila i garažno-servisne opreme, ali i usluge banaka, lizing kompanija i osiguravajućih društava. Sastavni deo te ponude su nova tehnološka rešenja u oblasti alternativnih pogona, ekološkog usavršavanja ili dizajnerskih iskoraka, a proizvođači su se u predsajamskom periodu potrudili da najave desetine takvih iznenađenja.

Među najatraktivnijim premijerama ove automobilske smotre trebalo bi da bude u mnogim elementima izuzetan Rolls-Royce Cullinan, prvi SUV model ove kompanije, s motorom radne zapremine od 6,75 litara i 563 KS. Iako mu je masa veća od 2,5 tonе, do “stotke” stigne za samo 5,2 sekunde. Maksimalna brzina mu je elektronski ograničena na 250 na sat, a, prema navodima proizvođača, prosečno troši 15 litara na 100 kilometara. Luksuzna unutrašnjost i najnovije tehnologije se podrazumevaju, a sve to, u zavisnosti od  dodatnih zahteva kupca, može da košta i do 500.000 evra. Cullinan će biti izložen u hali 2A, kao specijalni „gost“ Delta Motorsa.

Trinaesto izdanje Međunarodnog sajma motocikala, kvadova, skutera i opreme Motopassion će, pod sloganom “Vidimo puteve kojima još nismo prošli”, predstaviti bogatu ponudu motocikala relevantnih svetskih brendova, uključujući takođe brojne premijere i nove modele kvadova, odnosno ATV vozila, skutera, električnih bicikala i opreme za vozila i vozače. Za razliku od prethodnih, ovogodišnji Motopassion se održava u hali 2, nivo C Beogradskog sajma.

Strateški partneri – Udruženje proizvođača drumskih vozila Srbije, Srpska asocijacija uvoznika vozila i delova i generalni sponzor, kompanija DDOR Novi Sad, i ove godine su nezamenjivi i kompetentni saradnici u realizaciji ovih manifestacija.

Od 22. do 31. marta na Beogradskom sajmu publiku očekuje i širok spektar dodatnih informativnih, edukativno-obrazovnih, zabavnih, takmičarskih i nagradnih sadržaja, među kojima su izbori automobila godine u različitim kategorijama, izbori za miss…

Za posetioce će obe manifestacije biti otvorene od 10 do 20 časova, a poslednjeg dana od 10 do 19 časova. Pojedinačna ulaznica koštaće 400 dinara, grupna 300, grupna za učenike i studente 200, a ulaznica za Family Day (za roditelje sa decom do 16 godina) 800 dinara. Parking u krugu sajma plaća se 150 dinara po satu.

Izvor: Press služba Beogradskog sajma