Warning: Undefined variable $user in /home/epress/public_html/auto-info.rs/wp-content/themes/wp-autoinfo-v1/functions.php on line 126

Warning: Undefined variable $user in /home/epress/public_html/auto-info.rs/wp-content/themes/wp-autoinfo-v1/functions.php on line 126

Visoki zvaničnici u ZF-ovom centru u Pančevu

14.07.2021.

Visoka nemačko-srpska delegacija predvođena predsednikom Republike Srbije, Aleksandrom Vučićem i ambasadorom Savezne republike Nemačke u Srbiji, njegovom ekselencijom Tomasom Šibom /Thomas Schieb/ 14. jula je posetila ZF inženjerski centar u Pančevu.

U radnoj poseti, delegacija je imala priliku da se upozna sa razvojnim sistemom novih proizvoda divizije E-mobilty kao i načinima testiranja, ispitivanja i verifikacije električnih pogona koji se proizvode u fabrici ZF Serbia u Pančevu. Rukovodilac istraživanja i razvoja E – divizije, dr Otmar Šarer /Otmar Scharrer/ sproveo je delegaciju kroz celokupan proizvodni proces, a prisutni su se mogli uveriti u visok stepen kvaliteta, bezbednosti i inovativnosti.

Zvanice i predstavnici medija imali su prilike da na licu mesta vide eksponate motora i električnih pogona koji su osmišljeni u ZF istraživačkom centru u Pančevu i proizvedeni u fabrici ZF Serbia.

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

Sredinom 2018. godine kompanija ZF namenila je više od 160 miliona evra za investicije u izgradnju prve i druge faze fabrike u Pančevu, s ciljem proširenja svetske proizvodne mreže ZF-a. U drugoj fazi ulaganja u ovaj pogon, ZF je namenio dodatna sredstva u iznosu od 35,6 miliona evra za izgradnju i opremanje inženjerskog centra u ZF Serbia u Pančevu.

ZF Serbia

ZF je tehnološka kompanija koja posluje na svetskom nivou i proizvodi sisteme za putnička i komercijalna vozila, kao i industrijsku tehnologiju, omogućujući uvođenje sledeće generacije mobilnosti. ZF omogućava vozilima da „vide“, „razmišljaju“ i „postupaju“. U četiri tehnološka domena – upravljanje kretanjem vozila, integrisana bezbednost, automatizovana vožnja i električna mobilnost – ZF nudi sveobuhvatne proizvode i softverska rešenja, kako za renomirane proizvođače vozila, tako i za nove klijente koji pružaju usluge prevoza i obezbeđivanja mobilnosti. ZF omogućava elektrifikaciju različitih vrsta vozila. Svojim proizvodima ZF doprinosi smanjenju emisija štetnih gasova i zaštite sredine kao i povećanju bezbedne mobilnosti.

U fiskalnoj 2020. godini ZF je ostvario prodaju od 32,6 milijardi evra. Kompanija zapošljava više od 150.000 saradnika na približno 270 lokacija u 42 države. Kao deo dugoročnog strateškog razvojnog plana, 2016. godine ZF je formirao svoju najmlađu kompanijsku diviziju, E-mobilty. S obzirom na činjenicu da se automobilska industrija svakodnevno transformiše, kompanija je prepoznala značaj formiranja divizije E-mobilty i strateški usmerila svoja ulaganja upravo u njen razvoj.

ZF je prepoznao potencijal i spremnost za saradnju sa državom Srbijom i gradom Pančevom, te je 2018. godine dogovorena značajna investicija od 160 miliona evra za izgradnju prve i druge faze fabrike u Pančevu, s ciljem proširenja svetske proizvodne mreže ZF-a. U drugoj fazi ulaganja u ovaj pogon, ZF je namenio dodatna sredstva u iznosu od 35,6 miliona evra za izgradnju i opremanje inženjerskog centra u ZF Serbia u Pančevu. Inženjerski centar ZF Serbia u Pančevu prostire se na 3.000 m2, čine ga kancelarije i konferencijske sale i u njemu trenutno radi 200 inženjera iz Nemačke i Srbije. Multidisciplinarni inženjerski tim u ovom centru bavi se razvojem sistema novih proizvoda divizije E-mobilty, konstruisanjem pogona sa električnom vučom, razvojem pogonskih osovina, softverskom kalibracijom, testiranjem i validacijom. U sklopu test centra, u koji je uloženo 20 miliona evra u savremenu opremu za testiranje, nalazi se 16 ispitnih prostorija za ispitivanje i verifikaciju električnih mašina, ispitivanje izdržljivosti i performansi u aktivnom i pasivnom režimu rada, kao i validacija celokupnog sistema. U januaru 2021. godine započeti su prvi testovi u ovom, najsavremenijem istraživačkom centru u Srbiji, koji je potom pušten u rad. Fabrika ZF Serbia u Pančevu zajedno sa centrom za istraživanje i razvoj trenutno zapošljava blizu 1.000 ljudi.

Izvor: ZFSerbia | CITY_IMAGE