Na Starom gradu 1.800 parking mesta sa senzorima

14.08.2021.

Sistem parking senzora počeo je 12. avgusta 2021. s radom na opštini Stari grad. Vozačima koji traže mesto za parkiranje na teritoriji ove opštine od sada će biti potrebno manje vremena da pronađu slobodno mesto, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić, koji je obišao lokaciju na uglu ulica Studentski trg i Braće Jugovića, gde je postavljena jedna od tabli sa informacijama o broju slobodnih mesta u okolini.

Vesić je istakao da je 12. avgusta završeno postavljanje 1.800 parking senzora na teritoriji opštine Stari grad i podsetio da je do sada u Beogradu postojalo 3.700 parking mesta sa ugrađenim senzorima.

„Do sada su parking mesta sa senzorima imale opštine Vračar i Savski venac, a od sada i Stari grad, pa Beograd trenutno ima 5.500 parking mesta sa senzorima, čija je osnovna namena da pomognu građanima da lakše pronađu slobodno mesto za parkiranje. Postavljeno je 85 tabli na raskrsnicama pa će vozači lako doći do informacije o slobodnim mestima u određenim ulicama. Pored toga, preko aplikacije JKP Parking servis, koja je dostupna besplatno, korisnici mogu da izaberu parking mesto do kojeg će ga aplikacija navoditi. Na ovaj način ne pokazujemo samo da Beograd postaje ‘pametan grad’, već građanima omogućujemo usluge koje se ne mogu dobiti u mnogim evropskim gradovima. Ipak, pre svega, želimo da građani provedu što manje vremena u automobilu tražeći mesto za parking“, rekao je Vesić.

On je dodao da je iz Sekretarijata za saobraćaj stigla informacija da se parking mesto u najužem centru grada u proseku traži oko 30 minuta.

„Instalacijom senzora to vreme će značajno biti skraćeno, a, osim toga, biće smanjena potrošnja goriva i zagađenje. Iako ova investicija ne spada u red velikih, na ovaj način pokazujemo da vodimo računa o komforu građana i kvalitetu života. Kao što su važni parkovi i uređeni ulazi, tako je važno da obezbedimo građanima i senzore za parking i tako im skratimo vreme koje provode u automobilu tražeći mesto za parkiranje. Ovakvim projektima pokazujemo da Beograd postaje uređen evropski grad“, poručio je Vesić.

Predsednik opštine Stari grad Radoslav Marjanović zahvalio je Gradu Beogradu i zameniku gradonačelnika na podržanoj inicijativi koja je stigla iz ove opštine.

„Izuzetno smo zadovoljni što je naša opština dobila parking senzore. U narednom periodu ćemo se potruditi da proširimo područja koja su pokrivena senzorima. Svaki vozač može da se informiše o slobodnim mestima preko aplikacije Parking servisa, a naravno i na postavljenim tablama. Važno je da u budućnosti budu završeni i projekti podzemnih garaža, koje Grad takođe planira, jer je problem sa parkiranjem najintenzivniji u centralnim delovima Beograda“, rekao je Marjanović i dodatno zahvalio Javnom komunalnom preduzeću Parking servis, koje je, kako je rekao, završilo postavljanje servisa bez dana kašnjenja u odnosu na obećan termin.

Izvor i foto: Beoinfo