Na Beogradski sajam se vraćaju automobili i motocikli

24.02.2022.

Automobili, motocikli i auto-moto industrija u celini vraćaju se na Beogradski sajam u punom sjaju: prema utvrđenom planu, to će se desiti od 12. do 15. maja 2022. godine, u terminu nešto kraćem od uobičajenog. Kao jedna od retkih te vrste u tom periodu i u Evropi i u svetu, manifestacija će biti održana pod nazivom DDOR Eco BG Car Show 07.

BG Car Show 2018 (foto EXIMPRESS)

I u dobro poznatom nazivu ove manifestacije ljubitelji automobila primetiće novost – odrednicu ECO – koja govori o nameri organizatora i uvoznika vozila da izložbena postavka akcentuje vozila sa ekološki naprednim pogonskim rešenjima, automobile na električni pogon, hibride, lake hibride, ali i nove modele sa konvencionalnim pogonima za koje se pretpostavlja da su ekološki unapređeni i da zadovoljavaju visoke ekološke standarde. Podrazumevaju se, naravno, najreprezentativniji predstavnici “klasičnog” programa.

Iako neki od razloga za gotovo trogodišnju sajamsku apstinenciju nisu sasvim nestali – zdravstveni aspekt globalne pandemije još uvek je značajan ograničavajući faktor; problemi u međunarodnom transportu i komunikacijama; globalni zastoj i problemi u automobilskoj industriji u finalizaciji proizvoda – interesovanje i optimizam i posetilaca i uvoznika svakim danom su sve veći. Uprkos pomenutim problemima sa obezbeđivanjem eksponata – najnovijih modela, pogotovo iz asortimana najnovijih električnih, među prvima su se za učešće na ovoj izložbi prijavili neki od najprodavanijih brendova – Škoda, Toyota, Renault Nissan, Suzuki, Isuzu, Ford, Citroen, Hyundai, Volvo, Kia, Mazda, Jaguar i Land Rover – a, uz dobar motiv, format nastupa istražuju i u Stelantisu (Fiat, Jeep, Peugeot, Opel). Slične vesti o namerama stižu i iz kompanije Porsche SCG (VW, Audi, Seat, Porsche) i Delta auto grupe (BMW, Mini, Honda).

Predstojeća izložba automobila će se održati u uslovima očekivano smanjenog komercijalnog efekta (prodaje vozila), zbog nedostatka novih vozila na tržištu, ali istovremeno uz ogromno interesovanje medija, stručne i široke javnosti za modele vozila koja već sada nude najnovija pogonska rešenja, a čija se potpuna komercijalizacija očekuje u bliskoj budućnosti.

Izuzetno je i interesovanje izlagača u sektoru prateće automobilske industrije, garažno-servisne opreme i ponude rezervnih delova. U skladu sa glavnom linijom izlagačkog programa, uvoznici iz ovog segmenta manifestacije najavljuju posebnu promociju kompatibilne i prateće opreme za ekološki napredna vozila, punjača, solarnih modula i druge odgovarajuće infrastrukture.

Kao što deceniju i po stara tradicija nalaže, zajedno sa sajmom automobila, od 12. do 15. maja biće održan i 14. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme Motopassion, koji je zbog posledica pandemije Kovid-19 doveden u nepovoljnu situaciju sličnu onoj u kojoj je i automobilska manifestacija. Sudeći po interesovanju i entuzijazmu predstavnika brendova iz ovog segmenta, može se očekivati veoma atraktivna sajamska priredba.

Za ovu priliku, i raspored sajamskih izložbi biće prilagođen novim okolnostima izlaganja. Tako će svi uvoznici, odnosno automobilski brendovi koji se predstavljaju u okviru DDOR Eco BG Car Show 07 biti u istom prostoru – u hali 1 Beogradskog sajma. Za izložbu Motopassion biće rezervisana cela hala 4. Kompletna prateća industrija, garažno-servisna oprema, rezervni delovi, uključujući i onu specijalizovanu, namenjenu ekološki naprednim i električnim vozilima, biće u halama 2, 1A i 3A.

Podsećanja radi, ljubitelji automobila i motocikala poslednji put su sa svojim ljubimcima na Beogradskom sajmu mogli da se druže tokom 54. Međunarodnog salona automobila, održanog u martu 2019. godine. Sledeći sajamski automobilski hepening, koji je trebalo da bude održan u martu 2020. godine, sa perspektivom da bude najveći auto-moto događaj u to vreme u svetu i uz brojne rekorde u pogledu broja brendova i premijera, otkazan je, zbog galopirajuće pandemije, svega nekoliko dana pre svečanog otvaranja.

Izvor: Beogradski sajam-PR