Warning: Undefined variable $user in /home/epress/public_html/auto-info.rs/wp-content/themes/wp-autoinfo-v1/functions.php on line 126

Warning: Undefined variable $user in /home/epress/public_html/auto-info.rs/wp-content/themes/wp-autoinfo-v1/functions.php on line 126

Početak kampanje „Za zimu se spremi i na vreme opremi“

14.12.2023.

Danas je u Vladi Republike Srbije održana konferencija za medije povodom početka zajedničke zimske kampanje Agencije za bezbednost saobraćaja, Ministarstva unutrašnjih poslova, JP Putevi Srbije, Turističke organizacije Srbije i kompanije EKO Srbija, koja ima za cilj da podigne nivo bezbednost učesnika u saobraćaju i da se vozačima ukaže na značaj korišćenja zimske opreme na vozilima, a nosi naziv “Za zimu se spremi i na vreme opremi”.

Vršilac dužnosti direktora Agencije za bezbednost saobraćaja, Branko Stamatović, istakao je da Agencija, kao vodeća institucija u preventivnim i promotivnim aktivnostima u ovoj oblasti, teži da sve kampanje doprinesu nacionalnoj strategiji za dostizanje cilja „Nula stradalih u saobraćajnim nesrećama“. On je najavio da će Agencija imati terenske aktivnosti i da će obilaziti turističke centre. “Zimski pneumatici su obavezni od 1. novembra na svim podlogama na kojima se javljaju sneg i poledica. Apelujemo na sve građane koji nisu zamenili pneumatike da to što pre učine. Oni imaju značajno bolje karakteristike u zimskim uslovima vožnje, posebno kada su temperature ispod sedam stepeni Celzijusa”, rekao je Stamatović. Posebno je istakao da u zimskim mesecima najmanje ljudi izgubi život u saobraćajnim nesrećama, a da su januar i februar postali najbezbedniji. “Prošle godine je u januaru život izgubilo 35, a u februaru 28 osoba. Tada svi očekuju nepovoljne uslove u saobraćaju i ponašaju se skladu sa tim”, pojasnio je on. Kako je istakao, pored korišćenja zimskih pneumatika potrebno je koristiti lance za točkove i redovno čistiti sneg i led sa njih. On je posavetovao vozače da obezbede lance za sneg i svetlosnu signalizaciju, kao i da redovno čiste vozila od snega i leda.

Načelnik Uprave saobraćajne policije, Slaviša Lakićević i vršilac dužnosti direktora Agencije za bezbednost saobraćaja, Branko Stamatović na promociji kampanje „Za zimu se spremi i na vreme opremi“

Načelnik Uprave saobraćajne policije, Slaviša Lakićević, naglasio je da je ova kampanja od izuzetne važnosti za bezbednost u saobraćaju. “Prošla su tri meseca od konferencije za medije povodom kampanje ‘Vozi odmoran’ koja je dala dobre rezultate i podstakla nas da pokrenemo ovu novu kampanju”, rekao je Lakićević. On je istakao da je za promociju kampanje izrađen flajer sa preporukama za ponašanje u zimskom saobraćaju koje će se deliti na svim graničnim prelazima stranim i domaćim državljanima, kao i na naplatnim stanicama. “Poseban akcenat kampanje biće usmeren na pešake pošto su oni najugroženija kategorija u zimskom periodu. Vozači moraju maksimalno da obrate pažnju na njih, ali i oni moraju da budu oprezni”. On je dodao da će poseban akcenat ove kampanje biti usmeren na pešake pošto je svaki četvrti poginuli u saobraćaju pešak i kategorija koja je u ovim mesecima najugroženija.

Direktor sektora za komercijalne poslove AMSS, Nebojša Mandić, poručio je da AMSS svakodnevno obaveštava javnost o stanju na putevima i graničnim prelazima, sa posebnim aspektom na prilaze zimskim turističkim centrima.

Direktorka Turističke organizacije Srbije, Marija Labović, naglasila je da turisti obuhvataju veliki procenat učesnika u saobraćaju i da je od izuzetne važnosti da im skrenemo pažnju o značaju bezbednosti u saobraćaju. „U ovoj godini smo dostigli nivo od 50-50 odsto domaćih i stranih turista”, rekla je ona.

Nebojša Čubrilo iz Puteva Srbije je istakao da je se ovo preduzeće potrudilo da postavi svu potrebnu i adekvatnu signalizaciju na putevima, kao i da Putevi Srbije funkcionišu i rade na osnovu plana zimske službe, kao i da je akcenat na preventivnom delovanju, pre pojave poledice i leda na kolovozu. Okupljenima se obratila i Nataša Vukšić, komercijalna direktorka kompanije EKO Srbija, koja takođe učestvuje u kampanji.

Izvor: Agencija za bezbednost saobraćaja